[ dreapta credintă ] [ drumul sufletului dupa moarte ] [ yoga ] [ magie. vrăjitorie ] [ diavol ] [ sex ] [ avort ] [ noroc ] [ superstitii ] [ OZN ] [ muzica rock ] [ bioenergie ] [ horoscop ] [ noile buletine 666 ] [ alte religii ] [ televizor ] [ vise ] [ stiintă si religie ] [ păcate ] [ canoane ] [ căsătorie familie ] [ rugăciuni ] [ cum postim ] [ asceza ] [ foto galerie ] [ interviuri online ] [ psaltică MP3 ] [ calendar ortodox ] [ cărti ] [ duhovnici ] [ noutăti ] [ index ]
 LA NEW DELHI, IN ASHRAMUL LUI SHRIAUROBINDO

Acest ashram se afla la periferia capitalei Indiei. Dispunea de o scoală primară, de un gimnaziu si de un liceu pentru indienii bogati. Din taxele de scolarizare se obtineau venituri foarte bune în raport cu nivelul de trai al Indiei. Turistilor ca mine le erau oferite si camere spre închiriere. Multi dintre membri ashramului erau apuseni. Spre exemplu, o pereche de olandezi, în jur de 40 de ani, fără copii, se hotărâseră să rămână în India, iar acum predau la scoala din incinta ashramului. Mi-au arătat un interes special aflând că studiasem fizica si că pot să lucrez ca profesor. M-au condus prin toate aripile scolii si au lăsat să se înteleagă că mi-as putea găsi acolo de lucru, dacă as vrea.

Atmosfera generală a locului era pasnică si relaxată. Nu avea nimic în comun cu tensiunea spirituală existentă la Heracan, ashramul lui Babaji din Himalaya.

Am discutat cu locuitorii ashramului de aici despre Babaji. Erau foarte rezervati si aveau mai curând o părere negativă. „Cum se poate sustine că el este Dumnezeu?“, întrebau ei.

Urmau calea lui Shri Aurobindo, pe care îl considerau sfânt (aceasta si înseamnă „Shri“), anume „calea lăuntrică“.

Deseori vedeam diferiti indieni si occidentali, dintre veteranii ashramului, mergând să se închine unei pietre în formă de ou care era expusă la un monument în aer liber aflat în curtea ashramului. Piatra continea cenusă de-a lui Aurobindo.

In ashram lucra de asemenea un medic indian, pensionar, care îsi oferea gratuit serviciile compatriotilor săi săraci. Era homeopat. Om bun, hindus constiincios si practicant yoga, el mi-a vorbit în cuvinte frumoase despre Vitulkas, părintele homeopatiei în Grecia. îl cunoscuse încă din tinerete si pe Satyananda, înainte ca acesta să devină cel mai venerat guru, si mi-a spus cuvinte de laudă despre el si despre ashramurile miscării sale.

Imi fusese pusă la dispozitie o cameră solitară, precum solicitasem, pentru a putea reflecta mai mult la recentele evenimente, analizându-le si încercând să desprind câteva concluzii.

Discutam destul de des cu „profesorul“ olandez, care era membru al ashramului, despre diverse teme spirituale. „Astea sunt prostii crestine“, mi-a spus el la un moment dat în timpul unei asemenea conversatii. M-am mirat... Ce cunostea el despre crestinism? Nimic. Provenind dintr-un mediu protestant, luase contact cu un „crestinism“ diluat, eticist, pur omenesc. Despărtiti de multe secole de Biserica lui Hristos, lepădând Tainele pe care le-a întemeiat Hristos însusi, protestantii au confectionat un crestinism artificial, dictat de propria lor ratiune. Le lipseste cu desăvârsire experienta Duhului Sfânt, a harului lui Hristos. Cum as fi putut asadar comunica autentic cu doctorul în atari conditii?... Desigur, aspirând către ceva mai înalt decât un eticism fad, el îsi schimbase religia, devenind hindus. Se străduia acum să mă câstige pentru hinduism. „Dar este cu putintă să existe atât de multi zei?“, l-am întrebat. Atunci a început să-mi vorbească despre sufiti, o grupare musulmană de factură mistico-magică. Cunostea o uimitoare maestră initiată care avea puteri supranaturale. „Dacă ai să vrei vreodată, mergem să o cunosti“. Nu m-am arătat însă doritor.

După ce am petrecut câteva zile ca turisti lipsiti de griji în capitala Indiei, am hotărât să mă despart de prietenele mele, care voiau să-si continue vacanta în Nepal, nefiind amatoare de noi complicatii cu gurusi, ashramuri si altele asemenea. Experienta cu Babaji li se păruse prea mult. îsi propuseseră acum să se destindă putin. A apucat-o deci fiecare pe drumul său, după ce ne-am înteles să avem o întâlnire în Delhi, cu putin înainte de ziua întoarcerii în Grecia.

Eu am hotărât să vizitez ashramul „mamă“ al gurului Satyananda, despre care aveam informatii de la „filiala“ sa din Grecia. Speram să-1 întâlnesc chiar pe Satyananda, astfel încât prin contactul direct si prin comparatie cu părintele Paisie, să-mi pot contura o opinie. Cei doi erau expresiile vii ale celor două traditii spirituale, hinduismul si ortodoxia.

Căutam ceva ce încă nu găsisem.>> CAPITOLUL URMATOR >>MARII INITIATI AI INDIEI SI PARINTELE PAISIE

Cuvânt către cititor
Referintă biografică

PARTEA INTAI - ÎMBOLDIREA SPRE RĂU
Rădăcinile mele
Aris hipnotizatorul
Alexandra
Cineva invizibil mă loveste
Un vis ciudat
Demostene masonul

PARTEA A DOUA - AJUTORUL DUMNEZEIESC
Prima vizită în Sfântul Munte
Intâlnirea mea cu Bătrânul Paisie
"Cu ce drept te amesteci în viata mea?"
Crucea izvorăste mireasmă
Vedenia
Primele mele încercări "duhovnicesti"
"Micile" harisme ale bătrânului
"Metoda" învătăturii bătrânului - Duhul Sfânt
Marea binecuvântare
Ingerul păzitor

PARTEA A TREIA - ÎNTRE DOUĂ TRADITII SPIRITUALE
Intâlnirea cu Swami Yogamukananda
Mind control - "Nu tot ce străluceste este aur..."
"Tras de păr" către Sfântul Munte
Coiful duhovnicesc
Lămurire

PARTEA A PATRA - VIATA MEA ÎN INDIA
India
Intâlnirea la Benares
Călătoria către Babaji - "zeul" întrupat
Himalaya: în ashramul "dascălului dascălilor"
La New Delhi, în ashramul lui Shri Aurobindo
La Mongyr: ashramul lui Satyananda
Oamenii ashramului
Allahabad: a doua întâlnire cu Babaji
Evenimentele spirituale
Mărturia Maicii Gavrilia
Ce am descoperit în biblioteca lor
Din nou în ashramul lui Shri Aurobindo

PARTEA A CINCEA - DUPĂ INDIA, ÎNAPOI ÎN GRECIA
Revenirea în Sfântul Munte
Lumină sau întuneric
Diavolul, îngerul si Maica Domnului
"Operatia"
Mos Ilie ....
Să nu-L ispitesti pe Domnul Dumnezeul tău
Tufa de dafin
Bătrânul străluceste
Vindecarea creierului
Armata
Bătrânul Porfirie
Rugăciunea si mantra
Dumnezeiasca împărtăsanie
Tainele crestine si lucrările magice

PARTEA A SASEA - CUGET, DECI EXIST
Efecte sociale ale învătăturii de credintă în hinduism si crestinism
Yoga: religie sau stiintă?
"Viata armonioasă" sau tehnica înselării
Inviere sau reîncarnare?
Influenta practicii yoga asupra trupului si a mintii
"Dumnezeii" hinduismului
Idolii neamurilor sunt demoni
Meditatie si autohipnoză
Epilog


carti ortodoxe librarie