[ dreapta credintă ] [ drumul sufletului dupa moarte ] [ yoga ] [ magie. vrăjitorie ] [ diavol ] [ sex ] [ avort ] [ noroc ] [ superstitii ] [ OZN ] [ muzica rock ] [ bioenergie ] [ horoscop ] [ noile buletine 666 ] [ alte religii ] [ televizor ] [ vise ] [ stiintă si religie ] [ păcate ] [ canoane ] [ căsătorie familie ] [ rugăciuni ] [ cum postim ] [ asceza ] [ foto galerie ] [ interviuri online ] [ psaltică MP3 ] [ calendar ortodox ] [ cărti ] [ duhovnici ] [ noutăti ] [ index ]
 
Contribuiti cât de putin la reîntarirea vietii monahale din Schitul Lacu!

Mica peninsula din Marea Egee - Muntele Athos, poate fi numita pe drept cuvânt scoala cea mai înalta a Ortodoxiei, scoala de traire si simtire patristica, scoala de sfintenie fara egal în lume, de cultura si arta unica în crestinism, care a creat si a conservat pâna astazi, într-un mod constient, inestimabile valori spirituale.

Muntele Athos este învaluit în mister si legenda. În traditie se spune ca înainte de Hristos, existau în jurul vârfului Athon, cinci cetati antice grecesti, ale caror ruine înca se mai vad. Pe vârful cel mai înalt al muntelui se afla statuia zeului Apollon - zeul soarelui. Dupa înaltarea Domnului la cer si pogorârea Sfântului Duh, spune traditia ca a ajuns pâna aici Maica Domnului cu corabia, împreuna cu Sfântul Apostol Ioan, pentru a vesti Evanghelia mântuirii. Atunci zeul Apollon a strigat: "Nu pot rabda apropierea Maicii Domnului celui adevarat!", si îndata s-a prabusit în mare. Poporul iesind înaintea Preasfintei Fecioare, a crezut în Hristos si s-a botezat.

Monahismul athonit s-a dezvoltat la început sub forma de mici sihastrii cu viata anahoretica (singuratica, pustniceasca) si sub forma eremitica, viata de obste fiind introdusa mai târziu de Cuviosul Athanasie Athonitul, care întemeiaza manastirea Lavra în anul 963, sub împaratul Nichifor Focas. Primii ctitori în Athos au fost împaratii bizantini începând din sec. 5 pâna în prima jumatate a sec. 15. În perioada post-bizantina (sec. 15-19), grija întretinerii muntelui Athos a trecut aproape în întregime pe seama celor doua tari române Moldova si Tara Româneasca. Domnitorii români, iubitori de Hristos si constienti de marele pericol în care se gasea crestinatatea, si mai ales tarile ortodoxe din Balcani prefacute în pasalâc turcesc, au facut eforturi pentru ocrotirea si întretinerea sfintelor manastiri. În tezaurul fiecarei manastiri athonite, se pastreaza numeroase documente românesti de danie.

Unii dintre cei mai mari si mai reprezentativi sfinti ai Bisericii Ortodoxe, au trait si s-au format aici în Sfântul Munte Athos - Gradina Maicii Domnului, cum mai este numit. Dintre acestia, amintim pe Grigorie Sinaitul, Nicodim de la Tismana, Paisie de la Neamt si altii.

Nenumarati monahi români s-au nevoit fara întrerupere pâna astazi ajungând la nivelul celei mai înalte sfintenii. Ei s-au rugat neîncetat lui Dumnezeu, au creat opere nemuritoare pe masura credintei lor, si au pastrat valorile create de-a lungul secolelor. Rolul cel mai de seama al smeritilor monahi athoniti ramâne însa unul singur: despatimirea si rugaciunea neîncetata catre Dumnezeu. În Sfântul Munte nu a încetat Dumnezeiasca Liturghie, nu au contenit slujbele ziua si noaptea spre lauda Sfintei Treimi. Calugarii athoniti au ramas pâna astazi cei mai devotati si mai neadormiti rugatori catre Dumnezeu pentru toata lumea.
În Athos se afla 20 de manastiri mari, 12 schituri care depind de acestea, iar al treilea fel de asezari monahale sunt "chiliile", care au un numar limitat de calugari, si sunt conduse de un "Batrân", de obicei cel mai vârstnic recunoscut de manastirea tutelara.

Schitul românesc Lacu, este un schit mic cu viata idioritmica, cu o frumoasa biserica din piatra care poarta hramul Sfântului Mucenic Dimitrie, înfiintat în sec. 18 de câtiva calugari de la Neamt, Caldarusani, Cernica si din manastirile basarabene. Chiliile sihastresti din jurul schitului, înconjurate de gradini cu livezi de maslini, vita-de-vie, zarzavaturi si chiparosi, adaposteau cei mai multi calugari români din Muntele Athos. O data cu începutul sec. 20, monahismul athonit intra într-o criza generala care avea sa dureze o jumatate de secol. În aceasta grea perioada decade si Schitul Lacu, atât spiritual cât si material. Batrânii rând pe rând se sting din viata, iar chiliile se pustiesc una câte una si intra în paragina.

Obstea chiliei cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" din Schitul Lacu, face un apel catre toti credinciosii care au bunavointa si dragostea de a contribui la consolidarea si renovarea paraclisului (bisericii) si a chiliei, astfel ajutând la înnoirea duhovniceasca a acestui schit.
Reconstruirea chiliei s-a impus ca o necesitate datorita starii avansate de degradare în care se afla.

Ajutorul financiar poate fi depus în conturile:


B.C.R. Sucursala Bucuresti, Grivita
COD IBAN:
€: RO32RNCB0086009892290002
$: RO05RNCB0086009892290003
Lei: RO59RNCB0086009892290001
sau
AGRICULTURAL BANK OF GREECE S.A
BIC: ABGRGRAA (swift code)
AG. OROS BRANCH COD. 2362
A.C.C.: 439 01 001714 21
IBAN: GR89 0432 3620 0043 9010 0171 421
NAME: DRAGHICI NICOLAE


Va multumim cu anticipatie pentru ajutorul acordat.
Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va ocroteasca. Noi va vom pomeni necontenit la sfintele slujbe si în smeritele noastre rugaciuni. Amin.

Ieromonahul Nicanor si obstea

Telefon Grecia: 00306998683529
Telefon persoana de contact în Romania: 0723737800 – dl. Mihai Condrea


carti ortodoxe librarie